AVVIKANDE ÖPPETTIDER
AVVIKANDE ÖPPETTIDER

Många butiker och restauranger har just nu avvikande öppettider vardagar 10-19, lördagar 10-18, söndagar 10-17. Vänligen kontakta varje enskild butik direkt för att ta reda på vilka öppettider som gäller. Läs mer här.

 

MÄSTERKOCKEN ÄR UTSEDD, INSPIRATIONEN FORTSÄTTER

I våra avsnitt tillsammans med vinnaren Christin Kashou och de två topp-finalisterna Ayla Canpunar och Nina Remröd av Sveriges Mästerkock 2021 delar de sina bästa matlagningstips i en matnyttig serie av videos med inspiration från världens alla hörn. Se videoklippen nedan och ta del av härliga tips i köket för din chans att bli din egen mästerkock.

 

Christin Kashou

Christin har ett stort intresse kring allt som rör matlagning och prova nya smaker. En stor del av hennes hobby är restaurangbesök.

Scrolla ner för att se Christins avsnitt med inspiration från det japanska köket.

 

Ayla Canpunar

Att ha en egen restaurang och servera mat som Ayla brinner för har varit hennes dröm sedan barnsben.

Scrolla ner för att se Aylas avsnitt när hon lagar mexikansk mat.

 

Nina Remröd

Nina kombinerar sin stora passion för matlagning och speciellt det italienska köket med hennes yrke som stylist samt rollen som tvåbarnsförälder.

Scrolla ner för att se Ninas matavsnitt med inspiration från Italien.

Se videoklippen här

Om du är sugen på att prova Aylas maträtter, klicka på recepten nedan.

Ingredienser:

6 st färska pilgrimsmusslor
1 mogen mango
1 citron
3 msk flaska rosé balsamvinäger
2 msk rapsolja
1 ½ msk olivolja
2 msk socker
2 lime
2 chili, röd
2 stjälkar salladslök
1 kruka koriander
1 kruka oxalis
Salt & peppar

Gör såhär:

  1. Skär pilgrimsmusslorna tunt och lägg på tallriken, försök forma som en blomma.
  2. Mixa mango, saft från ½ citron, saft från 2 lime, socker, raps och olivolja och rosé balsamvinäger i en blender.
  3. Smaka av med salt och eventuellt mer socker, den ska vara söt syrlig.
  4. Sila av vinegrätten och låt stå svalt så länge.
  5. Finhacka chili och skär salladslöken till tunna korta stavar.
  6. Salta och peppra lätt på pilgrimsmusslorna och ringla över vinegrätten, toppa med den finhackade chilin salladslöken och några kvistar koriander och oxalis.

Ingredienser:

4 mogna avokados
1 liter frityrolja
Salt & peppar

Panering:
2 dl mjöl
3 dl pankos
2 ägg
2 tsk cayennepeppar
2 tsk malen spiskummin

Majs tortillabröd:
2 dl vetemjöl
1 dl majsmjöl
Kokande vatten
2 msk olivolja
Salt

Salsa:
2 tomater
2 spetspaprika
1 rödlök
½ kruka koriander
1-2 lime
1-2 jalapeños, beroende på hetta
2 msk olivolja

Lime majonnäs:
4 lime
1 burk Hellmans majonnäs á 200g

Toppa med:
1 skivad jalapeno
Smulad fetaost
Koriander

Gör såhär:

  1. Finhacka alla grönsaker till salsan och lägg i en skål.
  2. Tillsätt olivoljan, pressa limesaft och smaka av med salt och peppar, låt sta svalt innan servering.
  3. Lägg alla ingredienser till tortillabröden i en bunke. Koka upp ca 1dl vatten och tillsätt i mjölblandningen. Var försiktig när du knådar då vattnet är varmt.
  4. Knåda tills degen går ihop och låt vila i 10 min.
  5. Rör ihop majonnäsen och zest från 4 lime och saft från 1 lime, smaka av med salt och peppar, låt stå svalt.
  6. Dela degen i 6 eller 8 delar och kavla ut små runda tortillas på ett mjölat bord.
  7. Stek tortillas på hög värme i en torr panna i en minut per sida ungefär som max.
  8. Lägg bröden i en kökshandduk som gärna får vara fuktig.
  9. Låt bröden vara kvar i duken under serveringen så dem håller sig mjuka.
  10. Lägg mjöl, uppvispat ägg och panko i tre separata skålar.
  11. Tillsätt spiskummin, cayennepeppar, salt och peppar i mjölet, rör om.
  12. Skala och kärna ur avokadon och dela varje halva i 4 delar. Panera varje avokado först i mjöl sen ägg och sist i pankon.
  13. Hetta upp oljan till 165° och fritera avokadon tills gyllenbrun och frasig.
  14. Lägg sedan över på ett hushållspapper så oljan rinner av.
  15. Servera dina friterade avokados med dina hemmagjorda tortillabröd, salsa och limemajonnäs.
  16. Glöm inte att toppa med smulad fetaost, några skivor jalapeños och koriander.
Om Ninas italienska matlagning faller dig i smaken, kan du prova på hennes recept hemma genom att klicka på recepten nedan.

För 4 personer

Köttbullar

500 gram nötfärs
1/2 dl ströbröd
1 dl grädde
1 ägg
2 nävar riven parmesan
Citronzest från en citron
1 riven vitlök
Salt och svartpeppar

Tomatsås

2 burkar hela tomater, gärna san marzano
4-5 vitlöksklyftor
1 msk honung
Färsk basilika
Färsk timjan
Salt och svartpeppar

Pasta 

Ca 2,5 dl durumvetemjöl
1 msk olivolja
2 ägg

Gör såhär:

Köttbullar

  1. Blanda färsen med riven parmesan, citronzest och riven vitlök.
  2. Blanda grädden med ströbrödet och ägget till en smet, blanda i smeten i köttfärsen, blanda ordentligt, salta och peppra.
  3. Forma till köttbullar och stek i rikligt med olivolja på medelhög värme. Blanda köttbullarna i tomatsåsen och låt köttbullarna gå klara i såsen.

Tomatsås

  1. Finhacka vitlök och fräs i rikligt med olivolja på medelhög värme, den ska bli mjuk men inte få färg.
  2. Tillsätt tomaterna, honung, salt, peppar och färska örter.
  3. Mosa tomaterna och låt såsen puttra i minst en halvtimme medans du gör köttbullarna. Smaka av med salt, peppar och eventuellt mer honung.

Pasta

  1. Gör en grop i mjölet och knäck i äggen och olivoljan.
  2. Vispa ihop med en gaffel tills det blir lite smuligt, knåda sedan till en smidig deg med händerna i ca 10 minuter.
  3. Låt degen vila inplastad i ca 30 minuter.
  4. Kavla ut degen i pastamaskin, ta en liten degbit i taget, börja på ettan och vik degen, kavla på ettan en gång till.
  5. Fortsätt på samma sätt upp till 4. Kavla sedan enkelt upp till 7 eller 8. Dra sedan degen igenom till tagliatelle.
  6. Mjöla pastan lite så den känts klibbar ihop.
  7. Koka i saltat vatten ca 2 minuter.

Blanda köttbullarna med pastan och strö över rikligt med parmesanost!

För 4 personer

8 Savoiardikex
1 burk mascarpone
2 äggulor/äggvitor
0.5dl amaretto
1 dl starkt kaffe
0.5dl socker
Kakao

Gör såhär:

  1. Vispa äggulorna med sockret tills det blir vitt och tjockt.
  2. Vispa ner mascarponen.
  3. Vispa äggvitorna separat tills det blir ett hårt vitt skum.
  4. Vänd försiktigt (viktigt) ned äggviteskummet i mascarponesmeten.
  5. Blanda amaretto med kaffet.
  6. Doppa snabbt kakorna i kaffeblandningen.
  7. Lägg kexen i en form (eller portionsform).
  8. Varva med kex-smet-kex-smet.
  9. Låt stå i kylen två timmar. Pudra med kakao innan servering.
Om du vill lyckas i köket och prova på Christins maträtter, kan du ta del av hennes recept genom att klicka på länkarna nedan.

Laxsashimi
350g färsk lax

Ponzudressing
1 dl japansk soja
1 lime, juice
1 msk mirin
1 msk sesamolja

Tillbehör
1 salladslök
1 tsk vita sesamfrön
1 tsk svarta sesamfrön
½ kruka koriander

Gör såhär:

  1. Börja med att rosta sesamfröna i en torr stekpanna.
  2. Skiva laxen i ca 1 cm tjocka skivor och placera direkt på det fat du tänkt servera maten på.
  3. Blanda samman soja, lime juice, mirin och sesamolja.
  4. Häll ponzudressingen över laxen ett par minuter innan servering. Toppa med skivad salladslök, sesamfrön och koriander. 

4 personer

Buljong
1 hel kyckling
1 gul lök
1 morot
1 tjock skiva ingefära
4L vatten

Chiliolja
2 dl matolja
1 msk vita sesamfrön
1 dl chiliflakes (gärna koreanska)
2 vitlöksklyftor

Tillbehör
4 st ägg
2 dl Japansk soja
2 färdigkokta majskolvar
1 msk smör
4 portioner färska ramennudlar
2 st pak choi
2 st salladslök
koriander

Kycklingbuljong

  1. Börja med att stycka kycklingen. Ta ut bröstfiléerna, lårfiléerna och vingarna.
  2. När du endast har skorvet kvar, lägg det i en stor kastrull.
  3. Dela gul lök och morot i grova bitar och lägg det tillsammans med ingefära i kastrullen.
  4. Fyll upp kastrullen med vatten och koka på medelvärme, sänk därefter temperaturen och låt sjuda tills buljongen reducerats till hälften.
  5. Koka i minst 2-3 timmar.
  6. När buljongen kokat klart, sila av i en ny kastrull och koka upp vid servering.

Chiliolja

  1. Blanda samman sesamfrön, chiliflakes och finhackad vitlök i en värmetålig skål.
  2. Hetta upp olja i en kastrull tills det börjar ryka och häll över chiliblandingen.
  3. Ställ åt sidan.

Tillbehör

  1. Koka ägg i ca 7 minuter för en krämig gula.
  2. Skala äggen och placera i en bunke med soja.
  3. Stek majskolvarna i smör tills gyllenbruna.
  4. Låt svalna och skär sedan av majsen från kolven.
  5. Koka upp en kastrull med lättsaltat vatten.
  6. Ta isär bladen från pak choien och blanchera i det kokande vattnet i ca 1 minut.
  7. Skiva salladslöken i tunna skivor.

Montering

  1. Se till att kycklingbuljongen kokar och ta fram en ytterligare kastrull för att koka nudlarna.
  2. Ta fram fyra djupa skålar att servera i.
  3. Lägg 1 msk misopasta i vardera skål samt ett par teskedar av chiliolja.
  4. Häll över den rykande buljongen och vispa samman misopastan och chiliolja med kycklingbuljongen.
  5. Koka nudlarna enligt anvisningarna på paketet, sila och lägg upp.
  6. Toppa ramen skålarna med det sojamarinerade ägget, smörstekt majs, pak choi, salladslök och koriander.

Tips!

Tillaga kycklingen och använd som topping till din ramen eller spara och använd till någon annan måltid. Byt ut kyckling buljongen mot grönsaksbuljong för att göra måltiden vegetarisk.