frågor & svar om parkeringssystemet

Parkering

1. Vad innebär Täby Centrums nya parkeringssystem?
Svar: Det är ett enkelt parkeringssystem utan bommar. Det fungerar ungefär som trängselskatten, när du åker in i garaget registreras ditt registreringsnummer av en kamera och din parkering startar. En annan kamera registrerar när du åker ut ur garaget och då avslutas din parkering, om du inte har valt att avsluta din parkering i betalautomaten.

Det bästa med systemet är att du aldrig behöver oroa dig för parkeringsböter. Du behöver inte passa någon p-skiva eller tid, utan kan uträtta dina ärenden i köpcentret i lugn och ro.

2. Hur länge får jag parkera?
Svar: Det är 2 timmars fri parkering per dygn i garaget. Därefter kostar parkeringen 20 kr/startade 30 min. Som medlem i Täby Centrums kundklubb får du 2 timmar extra och därmed hela 4 timmars gratis parkering per dygn. Har du stått parkerad mindre än 2 timmar, alt. 4 timmar för kundklubbsmedlemmar, är det bara att köra ut ur garaget.

Den gula dekalen som tidigare använts är för att kunna nyttja extra timmar gratis parkering är inte längre giltig. Alla medlemmar, inklusive befintliga, måste registrera sitt registreringsnummer och epostadress för att få 2 timmar extra. Personalen i receptionen hjälper gärna till med registrering.

3. Hur betalar jag?
Svar: Du betalar alltid i efterskott! Det finns 4 olika betalningsalternativ:
- Betalautomat - kort i betalautomaten när du lämnar garaget. Du har sen 15 minuter på dig att åka ut ur garaget. Alla betalautomater hittar du i våra entréer.
- Betala i efterhand - Betala i efterhand med kort inom 48 timmar här.
- Automatisk betalning - Koppla ditt kort här så dras parkeringsavgiften per automatik varje gång du parkerar i ett garage med Autopay.
- Faktura - Om du väljer att åka in och ut ur garaget utan att göra något av ovan alternativen skickas en faktura till fordonsägaren.

4. Jag står redan parkerad i garaget och vill stå 4 timmar gratis, vad gör jag?
Svar: Är du medlem i vår kundklubb, registrera ditt registreringsnummer, så får du ytterligare 2 timmar gratis parkering redan nästa gång du besöker Täby Centrum.

5. Jag vill betala inom 48 timmar i efterskott med betalkort, hur gör jag?
Svar: Ange bara ditt registreringsnummer så får du fram information om dina obetalda parkeringar för de senaste 48 timmarna. All information om din parkering sparas tills betalningen är genomförd. Kortbetalningen sker säkert via Nets som är ledande på marknaden inom e-handel och kortbetalningar. Du kan även välja att bli fakturerad för din parkering mot en avgift på 49 SEK.

6. Jag vill registrera automatisk betalning med kort, hur fungerar det?
Svar: Du registrerar enkelt ditt betalkort via täbycentrum.se för automatisk betalning. I samband med denna registrering får du möjlighet till automatisk betalning i alla autopay garage. Du kan fortfarande avsluta och betala din parkering via betalautomaten. All kortbetalning samt registrering sker via Nets som är ledande på marknaden inom e-handel och kortbetalning. Du kan endast registrera ett kort.

7. Jag är kundklubbsmedlem men har inte angett min mailadress, hur registrerar jag min bil?
Svar: Du skapar ett nytt konto på Täby C hemsida och där lägger du in ditt registreringsnummer vid registreringen. Receptionen kan även hjälpa dig med registreringen.

8. Hur fungerar det om jag har en företagsbil?
Svar: Om du har en företagsbil där företaget står för alla dina bilkostnader kan du registrera ditt företagskort på tabycentum.se och alla parkeringsavgifter dras automatiskt från det registrerade kortet varje gång du parkerar i garaget.

9. Hur fungerar det om jag hyr en bil på tex. Europcar?
Svar: Om du leasar en bil så faktureras det företag som äger bilen och de i sin tur brukar debitera den som hyrt bilen. Besöker du Täby Centrum med hyrbilen kan du betala avgiften direkt i betalautomaten eller betala din avgift online inom 48 timmar på täbycenrum.se

10. Hur mycket är fakturaavgiften på?
Svar: 49kr.

11. Vad tar kameran bild på?
Svar: kameran tar bara bild på registreringsnumret, ingenting runtomkring. Fotot på nummerplåten sparas enligt kameralagen. Efter det så anonymiseras uppgifterna: Fotot raderas tillsammans med all information om registeringsnummer och uppgifter om bilägaren.

12. Hur fungerar registreringen?
Svar: När du kör in och ut ur garaget registrerar kamerorna din bils registreringsnummer och mäter av hur länge du har varit inne i garaget. Har du stått parkerad utöver 2, alt. 4 timmar, måste du betala för den tiden. Om du knappar in ditt registreringsnummer i betalautomaten kan du se hur länge du har stått parkerad och om du har ett belopp att betala.

Bli medlem i Täby Centrums kundklubb för att få ytterligare 2 timmar gratis parkering per dygn.

13. Om jag kör någon annans bil, vem får fakturan?
Svar: Fakturan skickas till fordonets ägare.

14. Jag har registrerat mig, men jag vill byta bil.
Svar: Om du byter bil är det viktigt att du tar bort det registreringsnumret från ditt registrerade konto och uppdaterar med ett nytt. Annars kommer du att fortsatt bli debiterad för den bilens parkeringskostnader.

15. Hur fungerar det med utlandsregistrerade bilar?
Svar: Beroende på vilket land bilen kommer ifrån kan vi läsa av bilens registreringsnummer, bäst är att betala i betalautomaten.

16. Hur fungerar det för mig som hyr boendeparkering i Annexet?
Svar: Du gör precis som vanligt och åker in med din blipp. Vid porten in till Annexet sitter en kamera som registrerar din bil och ”loggar ut” dig från avgiftsparkeringen som du har passerat för att komma till Annexet. När du sedan åker ut från Annexet har du 15 minuter på dig att köra ut från centrumet för att slippa betala för korttidsparkering.

17. Får jag fyra timmars gratis parkering per gång jag parkerar som kundklubbsmedlem?
Svar: Som kundklubbsmedlem i Täby centrums kundklubb får du som förmån att registrera dina bilar för fyra timmars fri parkering via vår externa parkeringsleverantör Parkman. Om din bil är registrerad så får du som kundklubbsmedlem totalt 4 timmar gratis parkering per dygn.

18. Kan man registrera flera bilar på sitt kundklubbsmedlemskap?
Svar: Efter att du har registrerat dina bilar på vår parkeringsleverantörs plattform (Parkmans uppdaterade plattform Autopay) har du möjlighet att logga in när som helst för att administrera dina bilar, eller lägga till nya. Allt som allt kan du ha 5 fordon inskrivna. Tänk på att dessa fordon inte får stå i garaget samtidigt, då de fria timmarna då delas upp mellan samtliga parkerade bilar.

19. Jag har handikapptillstånd, vad gäller då?
Svar: Alla våra besökare har 2 timmars fri parkering (eller 4 om man är medlem). Därefter debiteras alla fordon som har ett registreringsnummer för den övriga tiden, oavsett om man har handikappstillstånd eller annan typ av tillstånd.

20. Jag kör motorcykel, behöver jag betala för parkeringen?
Svar: Ja. Alla typer av fordon med ett registreringsnummer behöver betala för parkeringen utöver de fria 2 timmarna (4 timmar för kundklubbsmedlemmar).

21. Jag behöver kvitto för min parkering, vart kan jag vända mig?
Svar: För all typ av administrativ parkeringsinformation rörande fakturor eller registrerade bilar är du som kund varmt välkommen att kontakta vår parkeringsleverantör Parkman direkt. Parkmans telefonsupport har öppet alla dagar mellan 08.30-22.00 och nås på nummer 08-734 90 00. För att kopplas rätt trycker du på nummer 1 efter att ha kommit fram till den automatiska växeln.